Blitz sincron (slave)

Un blitz sincron se declanseaza automat la detectarea flash-ului unui alt blitz. Acesta este util pentru realizarea unor efecte fotografice, in special pentru a ilumina zone la care nu ajunge flash-ul blitzului principal al aparatului foto, din cauza unor obstacole.

Pentru a transforma un blitz normal, intr-unul sincron, este nevoie de circuitul prezentat in contiunare. Acesta are la baza un fototranzistor sensibil in spectrul vizibil. Circuitul va declansa bitz-ul daca intensitatea luminii depaseste un anumit prag, reglabil. Atingerea acetui prag este indicata de o dioda LED. Pentru reglarea pragului, se mareste sensibilitatea, pana se aprinde led-ul ROSU. Apoi, se microreaza incet pana la stingerea led-ului rosu. Daca intensitatea luminii va creste peste acest prag corespunzator intensitatii lumiinii din mediul in conjurator, circuitul va comanda declansarea blitzului, cu alte cuvinte, blitzul sincron se declanseaza la detectarea flash-ului unui alt blitz.

Acest circuit este destinat in special blitz-urilor analogice (non TTL/ETTL/ITTL), care se declanseaza prin conectarea la masa a semnalului de comanda. Majoritatea blitzurilor digitale includ deja functionalitatea de blitz sincron (slave) cu fototranzistor, care se declanseaza la flash-ul unui blitz master.

O alta varianta de comanda a blitzurilor secundare este comanda wireless prin infrarosu (ex: Canon Speedlite 580EX II master + Canon Speedlite 430EX II slave). Acest mod de comanda wireless prin infrarosu nu este insa foarte practic, necesitand un camp vizual direct intre cele doua flash-uri, fara obstacole. In acest scop, recomand folosirea unui kit trigger wireless radio care permite declansarea de la distanta a mai multor blitz-uri sincron (ex: Hahnel Combi TF - telecomanda si declansator wireless Canon).Update 3 Noiembrie 2011

Varianta de montare in blitz

Schema si PCB

Sensibilitatea la lumina, si implicit pragul de declansare, se regleaza din potentiometrul P1. LED-ul rosu indica momentul cand circuitul activeaza comanda pentru blitzul extern. LED-ul verde este aprins atat timp cat circuitul este alimentat. Tensiunea de alimentarea poate fi mai mica de 5V si se conecteaza direct la bateria blitzului.

camere foto digitale si accesorii