Articole similare

SmartFish - controler automat pentru acvariu

Automatul pentru acvariu este un sistem autonom care controleaza lumina artificiala, pompa cu filtru de apa si incalzitorul, monitorizeaza temperatura apei, hraneste pestii cu doze reglabile de hrana, primeste comenzi de la o telecomanda IR si permite accesul de la un calculator PC pe portul serial. Sistemul dispune de un ceas de timp real si astfel pot fi programate pornirea/oprirea subsistemelor de reglare a microclimatului (lumina, pompa de apa, hrana ...) la anumite intervale de timp pe durata unei zile.

Folosind un astfel de sistem, utilizatorul trebuie doar sa curete filtrul de apa si sa realimenteze dozatorul de hrana de doua ori pe luna.

Caracteristici

 • sursa de alimentare 0.88VA +5V si +3V.
 • 2 x iesiri cu triac (max 200W) pentru a controla lumina si pompa cu filtru
 • 1 x iesire de putere (max 1500W) pentru a controla un incalzitor de apa
 • 1 x iesire PWM pentru controlul motorului de la dozatorul de hrana
 • 2 x intrari cu microcontacte pentru controlul manual
 • 1 x port 1-Wire pentru senzor digital de temperatura DS18S20
 • permite controlul cu o telecomanda IR
 • permite control, monitorizare si configurare de la un PC pe portul serial
 • ceas de timp real de precizie, cu acumulator de back-up
 • programare activitati intr-un interval de 24 ore cu rezolutie de 1 secunda

Hardware

Sistemul include un microcontroler PIC16F628. Sursa de alimentare foloseste un regulator de tip LM7805 pentru a genera tensiuea de 5V necesara sistemului si un regulator LM317 adjustabil pentru a obtine o tensiune reglabila, maxim 3V, pentru dozatorul de hrana. Cele doua iesiri cu triac sunt controlate prin optotriace ZCD din seria MOC306x. Aceste iesiri suporta sarcini de maxim 100W si sunt folosite pentru a controla iluminatul la acvariu si pompa de apa. Pentru controlul incazitorului, care are o putere mai mare, se foloseste un releu electromagnetic.

Pentru monitorizarea temperaturii se conecteaza un senzor de temperatura digital de tip DS18S20. Acesta se poate utilizata si pentru reglarea temperaturii apei, intr-un interval prestabilit, in cazul in care incalzitorul nu are termostat. Senzorul de temperatura are o precizie de 0,5 grade C.

Iesirile pentru iluminat, pompa de apa, incalzitor si dozatorul de hrana pot fi controlate manual sau automat:

 1. control manual, utilizatorul poate folosi cele doua butoane multifunctionale sau o telecomanda IR de la televizor (pentru varianta IR, la sistem se mai ataseaza un senzor infra-rosu de tip TSOP 17xx sau SFH 506xx)
 2. control automat, sistemul controleaza toate dispozitivele atasate, conform unui program stabilit de utilizator prin intermediul interfetei care ruleaza pe PC

Dozatorul de hrana consta intr-un rezervor cu hrana pentru pesti si o spatula in forma elicoidala, actionata de un motor de mica putere.

Acest motor este controlat de sistem prin iesirea PWM (Pulse Width Modulation), astfel se poate proportiona cantitatea de hrana administrata pestilor. Prin intermediul interfetei care ruleaza pe PC, utilizatorul poate alege in 6 trepte, cantitatea de hrana, in functie de numarul pestilor din acvariu si dimensiunea granulelor de hrana uscata.

Ceasul de timp real este realizat software si furnizeaza timpul in format hh:mm:ss. In cazul decuplarii alimentarii de la retea, sistemul foloseste un acumulator de back-up de capacitate mica, pentru a mentine activ ceasul timp de cateva zile.

SmartFish functioneaza autonom, fara a fi nevoie sa fie conectat la PC. Conexiunea la PC permite insa modificarea configuratiei sistemului si vizualizarea temperaturii apei din acvariu, prin intermediul aplicatiei prezentata in continuare.

Prin conectarea sistemului SmartFish la un PC este posibila folosirea telecomenzii IR si pentru controlul aplicatiilor care ruleaza pe PC (Winamp, MediaPlayer, ...) si chiar oprirea PC-ului din telecomanda, similar cu receptorul de telecomanda pentru PC - BobRemote - prezentat pe acest site.

Software

Pentru a comunica cu automatul pentru acvariu conectat la PC, se foloseste aplicatia Acvariu din pachetul SmartHome. Versiunea 1.0 a acestei aplicatii are urmatoarele functii:

 • setarea ceasului de timp real
 • setarea diferitior paramentrii de functionare ai sistemului
 • relarea cantitatii de mancare
 • monitorizarea temperaturii apei din acvariu
 • configurarea modului de lucru automat, care controleaza dispozitivele conectate la sistem dupa un program prestabilit
 • controlul manual de la PC al dispozitivele conectate la sistem

comentarii

 • bordei

  cum vad schema ca vreau sa fac si eu asa ceva

  2013-04-27 11:28:06

  Raspunde

 • bordei

  va rog sau ceva asemanator chiar mai simplu

  2013-04-27 11:30:17

  Raspunde

  • Radu

   Din pacate am pierdut schema si softul mai demult cand mi s-a stricat harddisk-ul. Schema nu e foarte complexa, controlezi niste triace cu microcontrolerul (vezi cum aici http://www.edaboard.com/thread81644.html). Mai complicat e softul. Lucrez la o varianta mai profi, dar inca nu e gata.

   2013-04-28 22:18:06

   Raspunde