Detector de miscare cu laser pentru iluminat economic

Acest dispozitiv este un detector de miscare cu LASER, care tine aprins un bec doar pe durata detectarii miscarii intr-o camera. Cand detecteaza miscare in camera, becul se aprinde, iar dupa un timp programabil, dupa incetarea miscarii, becul se stinge. Astfel se obtine un consum minim de energie.

Functionare

Principiul de functionare este foarte simplu: intr-o incinta (camera) un fascicul LASER provenit de la un pointer care se reflecta prin mai multe oglinzi, formand o panza care cuprinde toata camera, ajunge la o fotodioda si impune o stare de repaos. Cand fascicolul LASER este intrerupt (de o persoana care se misca prin camera) fotodioda nu mai este iluminata si aceasta noua stare declanseaza un monostabil retriggerabil cu durata programabila. Iesirea monostabilului, prin intermediul unui triac, controleaza un bec de maxim 100 W. Cand detecteaza miscare in camera, becul se aprinde, iar dupa un timp programabil, dupa incetarea miscarii, becul se stinge. Astfel se obtine un consum minim de energie.

Schema

Pentru generatorul LASER se poate folosi un pointer cu LASER disponibil in comert. Fotodioda poate fi orice tip de fotodioda sensibila la spectrul vizibil; se poate folosi si un fototranzistor. Circuitul integrat NE555 este un temporizator care functioneaza ca monostabil. Tranzistoarele din schema pot fi inlocuite cu orice tranzistor cu un curent de colector mai mare de 30 mA. Circuitul integrat LM7805 este un regulator de tensiune pentru 5V. Transformatorul trebuie sa furnizeze o tensiune mai mare de 6V la un curent de minim 30mA. Pentru rederesare se pot folosi 4 diode in punte sau redresoare integrate. Triacul folosit in aceasta schema este de tipul GATE SENSITIVE, adica poate fi comandat cu un curent minim de 10mA. Se poate folosi si un triac mai puternic daca se comanda saricini mai mari de 400W, dar trebuie prevazut cu un radiator pentru protectia termica a triacului. Varistorul la 275V c.a. are rol de protectie a triacului. Din potentiometrul POT1 se poate regla durata activa a mononstabilului, adica timpul cat becul ramane aprins dupa incetarea miscarii, in intervalul 1..60 secunde. Din potentiometrul POT2 se poate regla puterea LASER-ului.

Raza LASER trebuie sa "impanzeasca" toata camera prin reflexie in oglinzi si sa "cada" in final pe fotodioda sau fototranzistorul folosit. Rezistenta R2 de 100K poate fi micsorata pentru a mari sensibilitatea la lumina. Daca pragul de sensibilitate ales este suficient de mare, la lumina zilei becul nu se va aprinde, chiar daca fascicolul laser este intrerupt, astfel circuitul poate functiona continuu si noaptea si ziua.

Download

comentarii

 • doru

  e tare ca chestie, vreau sa cumpar unul facut gata.

  2012-02-12 19:52:59

  Raspunde

  • Radu

   nu este de vanzare :(
   acelasi efect, dar fara precizia razei laser, i-l poti obtine folosind un detector de miscare cu senzor PIR de la reflectoare cu halogen (cel mai ieftin, detector de miscare + reflector halogen 150W costa aprox 40 ron in comert)

   2012-02-12 20:00:27

   Raspunde

 • vicentiu

  Care este durata de viata a diodei laser? Am auzit ca nu e prea mare.

  2012-09-19 22:23:38

  Raspunde

  • Radu

   habar n-am, dar in general semiconductorii (LED-uri) au o durata de viata destul de mare (si asta e un fel de LED + lentila)

   2012-09-20 12:56:17

   Raspunde

 • Vicentiu

  Totusi, dioda laser nu este una obisnuita. Am auzit ca are doar cateva sute de ore de functionare.
  Raza laser nu este vizibila? Daca cineva vine cu o tigara aprinsa, fumul nu o face imediat vizibila? Am vazut si eu prin filme.
  Eu am realizat ceva asemanator dar cu o dioda in infrarosu plasata intr-un reflector de lanterna pentru directionare si a functionat foarte bine. E adevarat ca nu am creat un perimetru ci doar o bariera in infrarosu.
  Cred totusi ca senzorul PIR (tot in infrarosu functioneaza) este mai mult decat bun pentru paza unui perimetru.

  2012-09-21 09:40:20

  Raspunde

  • Radu

   "Laserele" astea tip breloq nu sunt lasere adevarate, ci LED-uri mai puternice cu un sistem optic de focalizare a fasciculului si emit lumina in spectrul vizibil. De acord, un detector cu PIR este mai bun, dar la vremea respectiva acesta nu erau asa raspandite si erau foarte scumpe.

   2012-09-21 10:56:21

   Raspunde

 • Ivan

  Nu as putea folosi o dioda laser recuperata dintr-o veche unitate optica ?

  2013-01-27 14:38:29

  Raspunde