Articole similare

BobProg - Programator ICSP pentru microcontrolere PIC

Programator PIC - BobProg

BobProg este un programator pentru microcontrolere PIC produse de Microchip. Aceasta varianta de programator este compatibila cu majoritatea familiilor de microcontrolere PIC care au implementata facilitatea de progamare in circuit (ICSP). Programatorul se conecteaza printr-un cablu la portul serial al PC-ului si trebuie alimentat de la o sursa externa de tensiune.

Varianta cu alimentare externa este o imbunatatire fata de varianta programatorului JDM clasic, care nu functioneaza corect la unele calculatoare mai noi sau cu unele microcontrolere. Acest programator ICSP are avantajul ca permite programarea microcontrolerelor direct in circuitul unde sunt folosite, fara a mai fi nevoie de un soclu pentru a muta microcontrolerul din sistem in programator, facilitate foarte utila in cazul in care microcontrolerul este de tip SMD. BobProg se conecteaza la sistemul cu microcontroler printr-un cablu scurt cu 5 fire.

Schema si PCB

Schema BobProg - Programator PIC

Schema este o varianta modificata a progrmamtorului JDM. Circuitul trebuie alimentat de la o sursa externa de tensiune de 12V...14V curent alternativ (direct de la un transformator ~220V -> ~12V) sau de la sursa de +16V...+18V curent continuu (tensiune redresata si filtrata). Regulatorul de tensiune 78L12 (+12V 100mA) este conectat la masa prin doua diode pentru a obtine la iesire tensiunea de 13,4V folosita pentru programarea microcontrolerelor PIC. Regulatorul 78L05 (+5V 100mA) este folosit pentru obtinerea tensiunii de +5V necesara alimentarii microcontrolerului. Circuitul cu doua tranzistoare NPN si PNP este folosit pentru a controla aplicarea tensiunii de programare la pinul VPP (MCLR) al microcontrolerului, comandata de semnalul TxD al portului serial. Celelalte semnale ale portului serial (RTS, CTS si DTR) sunt folosite la generarea semnalelor de CLOCK si DATA la pinii ICSP ai microcontrolerlelor PIC.

Conectorul JP4 (ICSP_Power) are acelasi rol cu JP2 (Power), dar este folosit pentru a alimenta programatorul direct din sistemul cu microcontroler, daca acesta dispune de o tensiune de +16V...+18Vcc, eliminand astfel necesitatea unei o a doua alimentari externe numai pentru programator. Diodele D1 si D5 au rol de protectie in cazul conectarii gresite a tensiunii de alimentare. LED-ul verde POWER indica prezenta tensiunii de alimentare de +5V, iar LED-ul rosu PROG indica prezenta tensiunii de programare de +13,4V.

Majoritatea componentelor folosite sunt de tip SMD (Surface Mount Device). Acestea pot fi inlocuite cu echivalente TH (Through Hole), dar in acest caz trebuie reproiectat cablajul. Componetenele echivalentele pentru varianta TH (cu pini) sunt urmatoarele: BC807=BC557, BC817=BC547, FS1J=1N4001, MMBD7000= 1N4148 x 2.

Programatorul a fost testat cu urmatoarele microcontrolere:

 • PIC12C508
 • PIC12C509
 • PIC12F629
 • PIC12F675
 • PIC16F84
 • PIC16F627
 • PIC16F628

BobProg poate programa toate tipurile de microcontrolere PIC suportate de aplicatia IC-Prog.

Cablajul si plasarea componentelor

BobProg BobProg - Cablaj fata BobProg - Cablaj spate

 

Cablajul folosit este pe o singura parte. Fisierele in format PDF sunt disponibile mai jos.

Software si conectarea programatorului la sistemul cu microcontroler

alt alt

 

Pentru programare se foloseste aplicatia IC-Prog, care ruleaza pe PC si comunica pe portul serial cu programatorul prezentat. IC-Prog trebuie configurat cu urmatoarele optiuni:

 • Hardware:
  • Programmer: JDM Programmer
  • Interface: Windows API
 • Options:
  • Misc: Enable NT/2000/XP Driver
  • Interface: Verify After Programming

Download