Articole similarePimotique - casa inteligenta cu Raspberry Pi

raspihomecontrol

Cu Pimotique poti sa-ti controlezi prizele din casa prin Internet, oriunde ai fi, folosind un browser web, de pe orice laptop, PC si chiar de pe smartphone si tableta cu Android sau iOS.

Pimotique este un sistem cu Raspberry Pi care controleaza un set de prize cu telecomanda radio. Aceste prize cu telecomanda sunt destul de ieftine (50-100 ron) si se gasesc pe piata la set de 3 buc + telecomanda in magazine gen Praktiker, Hornbach, ...

Raspberry Pi se interfateaza cu telecomanda si astfel poate comanda direct consumatorii conectati la aceste prize. Sistemul se controleaza printr-o interfata web care ruleaza direct pe RasPi (are rol de server web) si poate fi accesata de oriunde prin Internet prin orice client web.

Priza controlabila prin radio se poate conecta oriunde la prizele existente in casa si poate comuta sarcini de pana la 1000W (lampa, ventilator, PC, statie audio, ...)

Ce ai nevoie sa-ti construiesti singur propriul Pimotique

pimotique 2232

Acesta este un proiect inca in dezvoltare, iar pagina va fi updatata cu informatii noi in fiecare saptamana. Urmareste statusul proiectului pe FacebookTwitter sau aboneaza-te la newsletter.

Acces internet prin WiFi pe Raspberry Pi

micronext dongle

Sistemul functioneaza bineinteles si cu cablu Ethernet pentru acces Internet, dar daca tot vrei sa-ti comanzi casa prin radio, de ce sa mai tragi un cablu pentru Internet ? Foloseste un dongle WiFi pentru Raspberry Pi.

Eu am conectat un dongle WiFi nano USB (MN-WD552B de la microNEXT) care are insa nevoie de instalare manuala pentru a functiona corect pe RasPi cu versiunea curenta de Raspbian. Este posibil ca in viitor acest dongle sa aiba suport direct si sa nu mai fie nevoie de configurare manuala.

Configurare router pentru acces Internet din exterior

portfwd

Port Forwarding

Trebuie sa-ti configurezi router-ul pentru forward-area portului 80 catre IP-ul extern. La router specifici portul (80 in acest caz) si IP-ul lui Raspberry Pi. IP-ul tau extern poti sa-l afli cu http://whatismyipaddress.com. Dupa port forwarding, Pimotique va fi accesibil din exterior la accesarea IP-ului extern.

DNS Dynamic

Daca nu ai un IP fix, acesta se poate schimba la fiecare conexiune la ISP-ul tau. Pentru a avea un url fix catre Pimotique poti sa folosesti serviciul oferit de www.dnsdynamic.org. Pe Raspberry Pi trebuie sa instalezi un serviciu care se conecteaza la contul tau pe dnsdynamic.org si updateaza automat IP-ul tau extern daca se modifica.
Mai multe detalii aici: http://raspberrypipod.blogspot.co.uk/2012/07/dynamic-dns-open-up-your-pis-webserver.html 

Set prize cu telecomanda radio

prize cu_telecomanda

Modelul folosit in acest proiect este EIM-821 marca Unitec.

Pentru mai multe detalii, schema interna, datasheet si poze detaliate citeste review set 3 prize cu telecomanda. In capitolul urmator este detaliata schema interfetei intre Raspberry Pi si telecomanda radio.

Caracteristici

 • putere maxima 1000W, priza cu comanda rin releu
 • frecventa radio 433,92 Mhz
 • baterie 12V pentru telecomanda
 • 4 butoane ON/OFF
 • max 32x4=128 receptoare
 • max 32 canale configurabile

Interfata RasPi cu telecomanda radio

schema intergata RPi telecomanda

Interfata Raspberry Pi cu telecomanda radio este destul de simpla. Prin 6 pini GPIO configurati ca iesiri, RasPi comanda cele 6 semnale ale telecomenzii radio pentru simularea apasarii celor 4 butoane ON/OFF. Comanda se face prin tranzistori cu rezistor de pulldown pentru a nu lasa semnalele telecomenzii libere cat timp booteaza Raspbian. Se poate conecta si direct, fara tranzistori, dar in acest caz trebuie selectati acei pini GPIO care au pulldown la reset si trebuie sa fie configurati ca intrare cu pulldown in starea inactiva. Solutia cu tranzistori e mai flexibila daca pe viitor vreau sa realoc alti pini pentru control, pini care nu se pot configura cu pulldown la reset.

Transistorii Q1-6 sunt de tip N-MOS pentru a nu fi nevoie sa inseriez cate o rezistenta in baza. Orice tranzistor N-MOS de uz general e compatibil, am folosit BS170 (sau BSS138 in varianta SMD). Al doilea set de rezistori din poze sunt pullup pe intrarile telecomenzii, dar ulterior i-am eliminat, nefiind necesari.

Interfata se conecteaza la Raspberry Pi pe conectorul GPIO cu 26 pini.

Mai lipseste o sursa de 12V ca sa controlezi telecomanda. Nu am folosit bateria, ca sa nu o inlocuiesc, ci o sursa ridicatoare de tensiune, de la +5V (disponibil pe pinul 2 la RasPi) la +12V. O sursa de la 5V la 12V se poate face cu circuitul MC34063 si cateva componente externe, dar ca sa nu ma mai complic, am pus o sursa gata facuta: circuitul MCE05S12D de la Farnell.

PimotiqueInterfata RasPi-telecomanda (fata)interfata RasPi-telecomanda (spate)

Streaming live de la camera web pe USB

pieye live videopieye

Un sistem de casa inteligenta nu este complet fara un sistem de monitorizare video in timp real. Cu o camera web ieftina ce se conecteaza pe USB se poate face streaming video cu Raspberry Pi. Este foarte simplu de adaugat aceasta functionalitate si la Pimotique, vezi aici un tutorial de configurare pentru proiectul PiEye.

Software Pimotique Server

 pimotique server software

...

Ai o idee pentru acest proiect ?

comentarii

 • Alin Kenibasov

  Salut,

  Bine-bine, controlezi prizele si ai supraveghere pe o camera, poate pentru o garsoniera e suficient, dar daca ne gandim la o casa mai mare? pana unde te poti duce cu acel gpio fara multiplexare? iar daca vrei sa controlezi si lumini? In plus, daca vrei sa pui 8 camere? :) Cred ca iti lipseste suport penru un z-wave sau x10 ceva... De fapt e asa, incerc sa ma apuc de un proiect de casa inteligenta pentru mine si tot caut solutii.

  2012-10-06 20:06:37

  Raspunde

  • Radu

   Poti sa controlezi si cele 5 adrese din DIP switch si atunci ai max 32x4=128 prize si/sau becuri. Exista dulie cu receptor radio integrat pentru acelasi sistem ca sa-l folosesti pentru becuri. Poate n-ai vazut ultimul update de PiEye: suporta mai multe camere web, numai hub-uri sa ai :)
   Sistemul e deschis la interfatare si cu alte echipamente. Exista bineinteles altele mai performante si mai securizate, mai scumpe, dar asta este accesibil oricui si e simplu de implementat.

   2012-10-06 20:19:57

   Raspunde

   • vali

    Se pot obtine chiar mai multe adrese.Circuitul din telecomanda este o clona PT2262 si spre deosebire de seria HT12 de la Holtek acesta are pinii de la adresa three-state, pot fi 0,1 sau F (floating).Pentru fiecare adresa se pot trimite 8 biti daca folosim 4 ptr adresa.Deci 255 de comenzi pentru fiecare adresa.Eu zic ca acopera orice aplicatie casnica.Folosesc de ani buni telecomenzi cu PT2262 imperecheate cu receptoare facute de mine cu PIC16F685 care este mult mai ieftin decat PT2272.

    2013-04-06 14:36:25

    Raspunde

 • Claudiu

  Am facut si eu un proiect similar care s-ar preta la telecomanda: folosesc actuator ELTAKO cu tehnologie EnOcean FUD61NPN-230V ca sa comand on/off si sa dimuiesc 3 proiectoare cu LED GU10. Butonul este fara baterie: FUD61NPN-230V! Ce mai lispeste este un Raspi cu modul EnOcean si aplicatia Android...

  2013-01-08 09:03:29

  Raspunde

 • George

  Salut,

  Vreau sa ma apuc si eu de acest proiect, dar as dori sa stiu daca softul necesar controlului este disponibil pe undeva, eventual vreun ghid.
  Am gasit ceva similar aici : http://www.instructables.com/id/Raspberry-Pi-GPIO-home-automation/ , dar as prefera sa vad si varianta ta.

  Multumesc.

  2013-07-25 12:05:10

  Raspunde

 • Daniel D

  Buna ziua,
  Ma gandes si eu sa imi automatizez casa si va sunt recunoscator pentru acest articol. Am si eu cateva intrebari pentru cei care mai dau pe aici din cand in cand:

  1. Ati gasit in comert si intrerupatoare care pot fi comandate radio. Ma refer aici la intrerupatoare ingropate in perete, care sa poate lua locul celor clasice.

  2. Sunt aceste sisteme radio interoperabile cu alte sisteme, de la alti producatori? Intreb asta pentru ca as dori sa comand si iluminarea de tavan din aceeasi priza.

  Si acum cateva informatii pe care le-am gasit pe la altii:

  1. Prizele prezentate aici se gasesc la Dedeman cu 69 lei.

  2. Se pare ca unii au reusit sa comande direct controllerul telecomenzii, eliminand "butoanele" din scena.

  Va doresc o zi frumoasa!

  2014-06-21 13:23:12

  Raspunde

 • Valentin

  Buna, din cate vad comentariile sunt vechi si articolul la fel banuiesc, intre timp a aparut un modul de telecomanda special pentru Raspberry Pi, este ieftin si poate comanda multe prize, setarea se face din soft. Asta inlocuieste telecomanda care trebuie facuta din articol.

  2015-01-29 09:43:01

  Raspunde