Articole similare

Cum se configureaza IrAssistant

BobRemote IR si IrAssistant

Modulul receptor BobRemote IR este un sistem cu microcontroler, care decodifica semnalul provenit de la o telecomanda in infra-rosu si-l transmite la PC pe portul serial RS232  sub forma de 6 octeti pentru o comanda de la telecomanda.

Pe PC ruleaza aplicatia IrAssistant care citeste datele primite de la portul serial si le compara cu cele corespunzatoare comenzilor configurate de utilizator.

IrAssistant initializeaza si comunica cu modulul receptor IR. Cand este apasat un buton pe telecomanda, modulul receptor decodifica comanda si o transmite la PC. IrAssistant primeste comanda si o compara cu cele ale utilizatorului. Daca se potriveste vreuna, atunci executa comenzile alese pentru butonul respectiv. Utilizatorul poate defini un set de comenzi (ex: pentru Winamp: play, stop, pause, previous, next, ...) pe care le asociaza cate unui buton de pe telecomanda.

Cum se configureaza IrAssistant ?

Pasul 1: se porneste aplicatia IrAssistant

Optiunea Show hidden macros permite afisarea comenzilor (macrouri) care au setata proprietatea Hidden. Daca optiunea Activate in startup este activa, la pornirea, aplicatia initializeaza modulul BobRemote si initiaza comunicatia cu acesta.

Pasul 2: se alege meniul File->Settings, va apare fereastra urmatoare:

Se aleg in partea dreapta setarile corespunzatoare cu cele din figura. In partea stanga sus (On screen display) se configureaza modul in care va fi afisat pe ecran numele unei comenzi recunoscute, corespunzatoare unui buton al telecomenzii IR. Se poate alege timpul cat acesta ramane afisat pe ecran, pozitia si font-ul, respectiv culoarea.

In partea stanga jos, fereastra Drivers afiseaza driverele disponibile. Pentru a putea comunica cu BobRemote IR este necesar driverul General COM driver (fisierul com.dll). Prin intermediul driverelor, IrAssistant poate lucra cu diferite module receptoare sau alte dispozitive. Pentru a putea fi folosit, driverul General COM driver trebuie configurat sa lucreze cu BobRemote IR.

Pasul 3: se selecteaza General COM driver si se configureaza comunicatia cu modulul BobRemote.

COM1 corespunte portului serial RS232 la care este conectat modulul BobRemote. InitString este secventa pe care o trimite PC-ul spre modul pentru a-l initializa (adica IR). Response este secventa cu care raspunde modulul (adica OK sau se lasa gol). Restul setarilor se configureaza ca in figura.

Cum se creaza o comanda in IrAssistant ?

Se deschide meniul popup cu click de dreapta si se alege Add general macro pentru o comnda generala. Add button group permite definirea unui grup care contine mai multe comenzi si care vor fi active doar la trimiterea comenzii alese pentru grup.

Editarea unei comenzi

In campul Name se scrie numele comenzii. Acesta va apare si pe ecran la apasarea butonului corespunzator pe telecomanda. In acest exemplu este prezentata comanda Winamp.

In sectiunea Macro, in partea stanga este prezenta lista de actiuni, care pot fi: simulari de taste, simulari de miscari de mouse, comenzi Windows, rularea unor aplicatii, mesaje Windows, etc ... O comanda va corespunde unui buton de pe telecomanda, iar unei comenzi ii vor corespunde una sau mai multe actiuni. In exemplu, pentru comanda Winamp s-a ales actiunea Files->Launch file... unde s-a selectat fisierul winamp.exe din directorul unde este instalata aplicatia Winamp. Din Windows->Minimize window s-a ales o a doua actiune, care minimizeaza o fereastra. Din sectiunea Target window se alege aplicatia si fereastra corespunzatoare care sa execute actiunile alese. Din sectiunea Type of comand execution se poate alege modul de executie al comenzilor din lista.

Cum asociez o comanda cu un buton de pe telecomanda ?

Pentru fiecare comanda nou creata se poate asocia un buton de pe telecomanda IR. In fereastra principala, se selecteaza comanda dorita (ex: Winamp) si din popup menu se alege Learn item.

Se apasa butonul dorit de pe telecomanda de mai multe ori pana la 100%. Fereastra va disparea si din acest moment comanda respectiva este configurata si se poate testa: se activeaza modulul prin click pe butonul Activate sau File->Activate ir receiver si se apasa butonul dorit. De exemplu, se apasa butonul ales pentru Winamp si daca este recunoscut va apare pe ecran numele comenzii si va porni Winamp sau se va minimiza daca este pornit.

Un buton poate corespunde doar unei singure comenzi. Daca se doreste ca doua sau mai multe comenzi sa lucreze cu acelasi buton, se dezactiveza cealalta (popupmenu->disable...) si se configureaza cea curenta.

Telecomanda nu are destule butoane si vreau sa controlez Winamp si MediaPlayer

Pentru aplicatiile care nu ruleaza simultan (ex: MediaPlayer & Winamp) se pot creea grupuri diferite care contin comenzi identice sau pentru care sunt asociate aceleasi butoane de la telecomanda. De exemplu cele doua grupuri contin fiecare comanda Play asociata cu un singur buton de la telecomanda, dar numai una va fi activa, corespunzatoare grupului activ.

Mai multe detalii despre IrAssistant pot fi gasite la www.irassistant.com